Over mij

Mijn naam is Connie Toet. Mijn levensmotto is ‘leven en creëren vanuit je hart’. Ik werk met kleur, vilt en andere natuurlijke materialen.

In 2007 heb ik de 4-jarige opleiding Kunstzinnig Dynamisch Coachen bij de Kleine Tiki in Breda afgerond. Vervolgens heb ik 2 jaar het Tiki-atelier en het extra jaar Dans, Drama en Beweging bij hetzelfde instituut gedaan. Het bleek een opleiding naar mijn hart: ‘Het voelde als thuiskomen. Dít wil ik doen!’ Van jongs af aan was ik al graag creatief bezig en op zoek naar zingeving. Door deze opleiding heb ik ervaren hoe je met kunstzinnige middelen je belevingswereld kunt verkennen, verdiepen en nieuwe stappen kunt zetten.

Sindsdien heb ik mij op dit gebied verder ontwikkeld, onder andere met intuïtief dansen en stemexpressie. De laatste jaren leg ik mij vooral toe op vilten en ecoprint (op natuurlijke en kunstzinnige wijze stoffen kleuren).

Ooit begon ik mijn loopbaan als medisch-chemisch analiste. Door de steeds verdergaande automatisering voelde ik me niet meer op mijn plaats in dit beroep. De interesse in gezondheid en de natuurlijke processen in het lichaam bleef wel en heeft zich uitgebreid naar belangstelling in holistische gezondheidszorg  en de samenhang tussen lichaam, psyche en geest. Om me hier verder in te verdiepen heb ik de opleiding gevolgd tot Bloesemtherapeut en geneeswerk bij Bloesem Remedies Nederland onder leiding van Bram Zaalberg. Daarnaast heb ik diverse cursussen gevolgd over de werking en toepassing van Dr. Schussler celzouten.

Met alle hierboven genoemde kennis en ervaring combineer ik sinds 2007 diverse creatieve en alternatieve gezondheidsaspecten, zowel als kunstenares als in verschillende workshops en creatieve begeleiding van individuen en groepen.

Neem contact op

Projecten

2021

Viltwandkleed voor Stichting Zomerplus
Vilten van een groot wandkleed door bewoonsters, familieleden en medewerkers van Zomerplus, een ontwikkelcentrum voor ernstig meervoudige beperkte jongeren. Aan de hand van een door mij gemaakt ontwerp hebben we in twee dagen een viltwerk van 2 meter bij 1,60 meter gemaakt. Het wandkleed heeft een mooie plek gekregen op de locatie van Stichting Zomerplus, en zorgt daar voor een mooi beeld en fijne akoestiek.

Zomerproject met senioren
Een project van 7 zomerse middagen met gevarieerde creatieve activiteiten zoals tekenen, schilderen, vilten, verhalen maken, zingen en collages maken. Samen met Martine Romer verzorgde ik deze middagen voor bewoners van de Lombarde, bezoekers van de dagbesteding bij de Oranjehof, en buurtbewoners in Rotterdam-Lombardijen. Dit project was een initiatief van de stichting Creatief Welzijn Senioren voor de Lelie Zorggroep in Rotterdam en vond plaats in de zomer van 2019, 2020 en 2021.

2020

Creatief project met senioren ‘De Gedachtenkamer’
Een maandelijkse bijeenkomst voor mensen met beginnende dementie en geheugenproblemen. Met als inleiding een mooie tekst, een gedicht of iets om uitgebreid te bekijken, zoals een zonnebloem of een stuk hout met jaarringen, gaan we aan de slag met kunstzinnige activiteiten waarbij de zintuigen worden gestimuleerd. Vaak werken de deelnemers twee aan twee. De gesprekken komen op gang, herinneringen worden opgehaald, soms wil iemand zijn hart luchten en er wordt ook veel gelachen. Dit project vond plaats in het Odensehuis Hoeksche Waard van 2017 tot 2020.

2019

Viltproject ‘Veranderend Landschap’
Viltproject in het kader van het 5 jarig bestaan van het Odensehuis, onderdeel van het kunstproject ‘Waardig Oud Zijn‘. Met 27 deelnemers, waaronder ouderen met beginnende dementie, hebben we twee grote viltwandkleden gemaakt. De viltwandkleden zijn onder andere geëxposeerd in museum Hoeksche Waard, en hangen nu in de nieuwe locatie van het Odensehuis aan de boezemsingel in Oud-Beijerland.

2018

Workshop ‘Een ketting van herinneringen’
Creatieve workshop voor deelnemers van het Rouwcafé in Rotterdam; een initiatief van Humanitas.

Verhalentheaterprojecten met senioren
Projecten in zorgcentra in samenwerking met Martine Romer. Uit de gesprekken met tientallen ouderen selecteren we de thema’s die met enige regelmaat voorkomen. We schrijven hierbij een script dat wordt aangevuld met anekdotes en muziek. We vragen een aantal ouderen om het verhaal zelf voor te lezen voor een publiek. Het oefenen met de groep bevordert de saamhorigheid, creativiteit en het zelfvertrouwen. Bij het publiek in de zaal is veel herkenning, er komen gesprekken opgang en men leert elkaar op een andere manier kennen. De voorstellingen hebben titels als “ik maak van mijn hart geen smoorkuil” en “gaat het niet zoals het moet, dan moet ’t maar zoals het gaat”. Deze projecten vonden plaats tussen 2010 en 2018.

2017

Viltworkshops voor mensen met fysieke beperking
Verspreid over het jaar heb ik 3 laagdrempelige viltworkshops voor bewoners van Zorgcentrum De Twee Bruggen in Rotterdam-Lombardijen gegeven. In samenwerking met een aantal vrijwilligers konden ook deelnemers met een fysieke beperking deelnemen.

Creatieve workshops voor senioren
In wijkcentrum Schiezicht in Rotterdam-Delftshaven geef ik sinds 2017 tot op heden meerdere malen per jaar creatieve workshops voor senioren zoals, natvilten, naaldvilten, een ketting van herinneringen, Neurographic Art en schilderen. Dit kunstproject   waaraan diverse kunstenaars uit Rotterdam en omgeving meewerken, wordt georganiseerd door Creatief Welzijn Senioren.

2016

Project met senioren ‘De Schatkist van het leven’
De Schatkist is een jaarprogramma voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers, met elke maand een creatieve workshop die aansluit bij de levensthema’s en de kwaliteiten van de deelnemers. Niets hoeft, alles mag. De thema’s kunnen te maken hebben met de jaargetijde maar ook met de seizoenen van het leven. Het kunstzinnig bezig zijn gekoppeld aan het gevoel ondersteunt het geheugen. Dit project vond plaats in het Odensehuis Hoeksche Waard.

<2015

Jaartraining Kunst en Innerlijke Ontwikkeling
2014-2015

Intuïtief dansen (Jezelfenzo)
2012-2015

Actieve Meditatie (Jezelfenzo)
2010-2012

Jaartraining het Labyrint en de Chakra’s (Jezelfenzo)
2011

Kinderatelier
2002-2009